19 Aralık 2012 Çarşamba

Bu Eylemi Yapan Kim?

Bu kez Türkçe dersi, konumuz cümlede özneyi bulma ve her zamanki gibi anında uydurma ;)
Arada eylem bildiren sözcüklere bazı sorular sorup yanıt arardık, çoğu zaman sınıfın sadece küçük bir kısmı bunu başarır geri kalan boş boş bakardı. Özne konusunu ilk defa bugün Özne olarak işledik. 
Öncelikle her çocuğuma renkli kağıtlardan birer küçük ok işareti kesip dağıttım. Bu kağıtlar A6 boyutunun yarısına ayrılmış durumda bir tomar var elimin altında. Sınıfta pek çok malzemenin sürekli el altında olması çok işe yarıyor ve zaman zaman hayat kurtarıyor. 
Her neyse, küçük oklarımızın üzerine keçeli kalemle de kocaman "Kim?" yazdım. Bu işlem 29 öğrenci için yaklaşık 10 dakika sürdü ki bu arada sevgili kuduruklarım tahtaya yazmış olduğum cümleleri defterlerine geçirmekle meşguldü.
Ardından ilk cümlenin eylem bildiren sözcüğünü bulduk. Bunda halen zorlanan bir iki çocuğum var ama genelimiz yapabiliyor. Eylemin altından çizip tahta için hazırlamış olduğum "Kim?" okunu eylemin önüne tutup okuduk. "Kim geldi?" şeklinde. Cevap zaten apaçık ortada. "İşte suçluyu bulduk" deyip etrafına bir yuvarlak ve saçları da çizdik.Suçluyu bulma fikrini öyle çok sevdiler ki üçüncü cümlede herkes olayı kapmış ve de hatasız özne bulur olmuştu :)
Şimdi siz "Ne var bunda?" diyebilirsiniz elbet ama benimki gibi bir sınıfta anlatılan konunun hemen kavranmış olması bir mucizedir çoğu zaman. Aynı işi herkes defterindeki küçük oklarla yaptı. Önce defterde ardından koşup tahtada suçluları birer birer buldular hem de en başarısızlar bile :)











Birkaç çalışmanın ardından özne tanımını da verip cümlelere devam ettik. Çok basit bu materyalle daha önce normal yollarla kavratmakta zorlandığım özne konusunu iyice öğrenmelerini sağlamış oldum. Dersin sonunda elbette  küçük oklarımız defterlere yapıştı. Bazı çocuklarım "Ben yapıştırmam yine bununla bulacağım özneyi" diyerek karşı çıktı :) Muhtemelen yarın "Benim okum kaybolmuş öğretmenim" diyerek yakama yapışacaklar ;)

3 yorum:

  1. güzel br etkinlik:))) tebrik ederim öğretmenim

    YanıtlaSil
  2. Çok zekice,okuyunca bile çocukların yüzlerini görür gibi oldum.Tabiki çoğunluk kavrayınca da öğretmenin o büyük hazzını da...

    YanıtlaSil