18 Nisan 2013 Perşembe

Sınıfta iPad Var

Bu sefer bir etkinlikten bahsetmeyeceğim. Ancak bunu paylaşmazsam olmaz diye düşündüm.
İlk çıktığı günden beri  bekledikten sonra nihayet ben de bir iPad sahibi oldum. Olunca da "Bu tableti sınıfta nasıl kullanırım?" diye araştırmaya başladım.
İşte size sınıfta kullanabileceğiniz bir kaç muhteşem iPad uygulaması.

İlk uygulamamız tabletinizle sıradan beyaz tahtayı bir akıllı tahtaya dönüştüren "Educreations" adlı uygulama. Ders işlerken yaptığınız herşeyi bu uygulama sırasında yaparak sesiniz ve tahtaya yazdığınız herşeyi kaydedebilirsiniz. Bir konuyu anlatırken renkli kalemlerle yazabilir, dilediğiniz fotoğrafı ister internetten arayarak ister film rulonuzdan seçerek tahtaya ekleyebilir bu fotoğraf üzerinde çizim yapabilirsiniz. Siz çalışırken eğer dilerseniz uygulama her yaptığınızı ve söylediğinizi kaydediyor. Ücretsiz üye olduğunuz uygulama sitesine kaydettiğiniz dersi yükleyip dilediğiniz zaman dilediğiniz yerden tekrar izleyebilirsiniz. Dersinizi facebook ya da twitter üzerinden paylaşabilir, bağlantı adresini e-posta ya da mesajla paylaşabilirsiniz. Yüklediğiniz dersleri dilerseniz herkese açık, dilerseniz sadece size özel yada seçtiğiniz kişilerle mesela öğrencilerinizle paylaşacak şekilde ayarlayabilirsiniz.



Tıpkı Educreators gibi çalışan başka bir uygulama da ShowMe adlı uygulama. İşin en güzel yanı da iki uygulamanın da tamamen ücretsiz olması.



Sırada sınıf yönetiminde sıkça kullanılan gürültümetre var. Bunu yeni keşfettim ve çok mutluyum. Too Noisy. Uygulama bir gürültü ölçer. Oldukça hassas bir şekilde sınıf içindeki ses seviyesini ölçüyor. Bir sevimli surat da ses seviyesine gülerek ya da ağlayıp kulaklarını tıkayarak sürekli tepki veriyor. Tabletinizi herhangi bir etkinlik sırasında çocuklarınızın tümünün görebileceği bir yere koyup uygulamayı açarsanız etkileşimli bir gürültümetre sahibi olmuş olursunuz.




Bir başka uygulama Classroom Timer. Bu uygulama da bir çeşit alarmlı saat. Örneğin bir etkinlikte boyama işi var. Çocuklara bu iş için 5 dakika verdiniz. Sevimli saatimizi kuruyoruz. Saatimiz saatli bomba gibi bir sesle geri saymaya başlıyor. Süre dolunca önce alarm çalıyor ardından her şey havaya uçuyor. Çocuklar saat patlamadan bitirmek için oldukça hızlı çalışmaya başladılar benim sınıfımda :)



Bir başka uygulamamız Classroom Quiz Master. Bu da basitçe bir bilgi yarışması hazırlama uygulaması. Dilediğiniz kategoride dilediğiniz soruları önce kendiniz yazıyorsunuz. Ardından bir televizyon şovu başlıyor. Ses ve görüntü efektleri ile sınıftaki bilgi yarışmalarını inanılmaz keyifli hale getirebilirsiniz.




Random Name Selector isimli uygulama ise sınıfta kura çekmeniz gerektiği zamanlarda kullanabileceğiniz bir uygulama. Önceden kuraya katılacak kişilerin isimlerini belirliyorsunuz. Ardından şapkadan otomatik olarak bir isim seçiliyor.



Bir başka keyifli uygulama ise Spell Bot. Bu da özellikle 1 ve 2. Sınıflarda dikte çalışmaları için kullanılabilecek bir uygulama. Önce soracağınız sözcükleri uygulamaya hem yazarak hem seslendirerek kaydediyorsunuz. Ardından sınav başlıyor. Soru sesli olarak geliyor. Sözcük uygulamaya yazılıyor. Doğru ya da yanlış cevaplarda neşeli ses efektleri duyuluyor.




Buraya kadar söz ettiklerim hep ücretsiz uygulamalardı. Elbet bazılarının pro versiyonları da mevcut. Bir de ücretli ama verdiğiniz parayı sonuna kadar hak eden uygulamalar var.

Pages adlı uygulama Apple firmasının ürettiği ve  MS Word benzeri bir kelime işlemci uygulaması. Kullanımı çok kolay. Hatta itiraf edeyim Word'den daha kolay. Çok kısa sürede çok başarılı metin belgeleri düzenleyebilir, belgelerinizi .doc .pdf uzantılı da kaydedebiliyorsunuz. En güzel yanı siz çalışırken belgeniz sürekli kaydediliyor. Sizin ayrıca kayıt yapmanız gerekmiyor. Kaydedilmiş de olsa belgenizde geri alma özelliğini kullanabiliyorsunuz. Ayrıca belgeleriniz bulut üzerinde kaydedilebiliyor ve böylece bir aygıtta başladığınız çalışmaya başka bir aygıtınızda devam edebiliyorsunuz.




Bu arada bütün ekran görüntülerini App Store üzerinden aldım. Görüntüler sizi yanıltmasın uygulamaların tamamında Türkçe yazabiliyorsunuz.  Kısaca sınıfta bir iPad ile yapabilecekleriniz neredeyse hayal gücünüzle sınırlı...

7 yorum:

  1. Harika uygulamalar...ipad ile yapacağınız etkinlikleri sunumları merak ediyorum..

    YanıtlaSil
  2. Hocam bende ipad alacağım siz ne aldınız acaba? kararsız kaldım da..

    YanıtlaSil
  3. Benimki 4. nesil öğretmenim. Çok da memnunum ;)

    YanıtlaSil
  4. hocam merhabalar.

    sitenizi geç keşfetmenin üzüntüsünü yaşıyorum inceledikçe. yeni atanmış bir sınıf öğretmeni olarak sizden ricam sitenizi daha sık güncellemeniz. yaptığınız etkinlikler muhteşem ve ilham kaynağı oluyorlar bana da. çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum takipçinizim hocam :)

    YanıtlaSil
  5. Hocam bende etkinliklerinizi takip ediyorum. Memleketimde sizin gibi öğretmenlerin olmasından gurur duydum. Çiçeği burnun da bir öğretmen olarak etkinliklerinizi zevk alarak uyguluyorum.Keşke sizin gibi örnek alabileceğimiz kişiler her yerde olsa...

    YanıtlaSil
  6. Bize bu göstermek için güzel ve bilgilendirici ipad sayesinde bu harika.telekupon

    YanıtlaSil